Kant en klaar maaltijden

Kant en klaar maaltijden

Kant- en klaar maaltijden, wie kent ze niet? De fabrikanten springen in op het gegeven dat veel mensen geen tijd hebben voor het bereiden van een warme maaltijd. In de supermarkt is daarom het aanbod erg groot en divers. Van maaltijden die je alleen maar op hoeft te warmen, tot maaltijd salades. Tegenwoordig liggen ze allemaal in de winkel. Maar hoe beoordeel je een kant- en klaar maaltijd?

Het voedingscentrum heeft een drietal tips hoe je een kant- en klaar maaltijd op gezondheid kunt beoordelen, namelijk:

1. Een maaltijd met 450- tot 750 kcal per portie.
2. Een maaltijd met tenminste 150 gram groente, wat kan worden aangevuld met salade of rauwkost, al dan niet kant- en klaar.
3. Een maaltijd met weinig verzadigd vet en zout.

Wanneer een kant- en klaar maaltijd voldoet aan deze eisen, is de maaltijd enigszins gezond, maar de meeste kant en klaar maaltijden bevatten weinig groente, weinig vezels, veel verzadigd vet en veel zout. Daarnaast loop je het risico dat een kant- en klaar maaltijd te veel voor jou als persoon is, waardoor je misschien meer eet dan je nodig hebt. Of een kant- en klaar maaltijd kan te weinig zijn, waardoor je honger blijft houden en makkelijker grijpt naar ongezonde producten.

Maaltijdsalades

Deze bevatten over het algemeen diverse soorten groenten, vlees of vleesvervanging en een koolhydraatproduct, te denken aan rijst, aardappel, pasta of couscous. Waar je op kunt letten bij het nemen van een maaltijd salade is, of het, zoals het Voedingscentrum beschrijft, voldoet aan de 450 tot 750 kcal per portie. Sommige salades zitten erg laag in kcal, waardoor de verzadiging minder kan zijn dan wanneer je een salade kiest met een iets hogere calorische waarde. Daarnaast kun je kijken wat je lekker vindt om toe te voegen aan de salade. Is het hele zakje dressing wel nodig? Of kan er ook iets minder in? Ook kun je kijken naar de ingrediënten. Couscous, quinoa, linzen of volkoren pasta vullen beter dan witte pasta of witte rijst. Een spekjes zijn bijvoorbeeld veel vetter dan kip, vis of biefstuk.


Aardappel gerechten

Hier kun je denken aan de verschillende soorten stamppotten, zoals boerenkool of zuurkool. Deze maaltijden bevatten vaak veel natrium. Natrium is een onderdeel van wat wij kennen als keukenzout, dat natrium samen met chloride vormt. Het kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid wanneer je hier teveel van binnen krijgt. Ook het vetpercentage in deze maaltijden ligt vaak aan de hoge kant door de spekjes en/of het andere vlees wat eraan toegevoegd is.


Pasta gerechten

In kant- en klare pasta gerechten zit vaak weinig groente. Let daar eens op als je deze in je handen hebt. Naast dat ze vaak veel (verzadigd) vet bevatten door de saus die eraan is toegevoegd, bevatten ze ook veel zout. Onder de pasta gerechten vallen ook de kant en klare lasagne. Deze bevat naast vlees vaak ook een laagje kaas, wat een dubbele portie is. Omdat 50 gram kaas gelijk staat aan 1 portie (100gram) vlees, krijg je hier snel teveel van binnen.


Stoommaaltijden

Wat erg opkomend is, zijn de kant- en klare stoommaaltijden. Deze zet je met de bak in de magnetron. Gedurende 7 minuten worden de groenten klaargestoomd. Hierdoor blijven veel vitamines en mineralen in de groente zitten. Wanneer je groente kookt of bakt, kunnen vitamines en mineralen verloren gaan. Met stomen blijven deze bestaan. Als je een stoommaaltijd kiest, neem er dan eentje met niet te vet vlees (magere vleessoorten zijn bijvoorbeeld kip, biefstuk, runderlapje, mager varkensvlees, rosbief, varkenshaas, kalkoen etc.). Vis is altijd goed. Ook kun je letten op de hoeveelheid groenten in de maaltijd, vaak staat dit op de verpakking. Tenslotte kun je, net als bij de maaltijdsalades, beter kiezen voor een maaltijd met (zoete) aardappel, volkorenpasta, couscous, quinoa of zilvervliesrijst, dan voor eentje met witte pasta of witte rijst.


Conclusie

Kant- en klaarmaaltijden zijn niet de meest gezonde keuze. Natuurlijk is een keer een kant-en klaar maaltijd eten geen enkel probleem. Er zitten natuurlijk ook voordelen aan. Een maaltijd salade neem je makkelijk mee voor onderweg en een pasta of aardappel gerecht is makkelijk klaar gemaakt. Een kant-en klaar maaltijd is niet per definitie slecht. Als je maar weet waarop je moet letten. Wanneer je een kant- en klaar maaltijd kiest, kan je het beste voor een maaltijdsalade of een stoommaaltijd kiezen. Deze bevatten over het algemeen meer groenten en minder zout. Gebruik daarbij bovenstaande richtlijnen, om te bepalen welke maaltijd je kiest.

Tip: neem eens een restje van de avondmaaltijd van thuis mee. Maak wat extra klaar dan normaal, zodat je dit de volgende dag mee naar het werk kunt nemen.


Recept maaltijdsalade met krieltjes


Ingrediënten:

  • 450 gram krieltjes (gehalveerd, panklaar)
  • 300 gram ontbijtspek (in blokjes)
  • 150 gram cherry-/kerstomaatjes (gehalveerd)


Voor de dressing:

  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 0.5 bos verse basilicum (fijngehakt)
  • 0.5 bos verse peterselie (fijngehakt)

1. Kook de krieltjes in water met zout in circa 5 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze op een wijde schaal verder afkoelen.

2. Bak ondertussen de spekjes in een droge koekenpan knapperig. Schep ze uit de pan op een stuk keukenpapier. Bak de tomaatjes heel even in de nog warme pan.

3. Klop een dressing van de yoghurt, mayonaise en azijn en schep alles, inclusief de groene kruiden, door elkaar. 4. Breng de salade op smaak met zout en peper en serveer direct of in ieder geval op kamertemperatuur. Lekker met groene sla.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.