VOEDSELOVERGEVOELIGHEID

Er zijn twee vormen van voedselovergevoeligheid:

  • Voedselallergie
  • Voedselintolerantie

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem stoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Bekende allergieën zijn de koemelk- en de notenallergie. Bij een allergie komen in het lichaam stofjes vrij, waaronder histamine. Histamine veroorzaakt de uiteindelijke symptomen zoals benauwdheid, diarree, hoesten, jeuk een loopneus of overgeven.

Bij voedselintolerantie reageert het lichaam ook op de voeding. Het verschil met een voedselallergie is dat het afweersysteem er niet bij komt kijken. Omdat het lichaam bepaalde bestanddelen uit de voeding niet kan verwerken, ontstaan klachten zoals diarree.

DE DIETISTENPRAKTIJK begeleidt u bij voedselovergevoeligheid. De diëtist kan u precies vertellen welke producten u het beste kunt eten, om zo de producten waar u overgevoelig voor bent te vervangen. Zo loopt u geen risico om een tekort aan voedingsstoffen op te lopen.