VERHOOGD CHOLESTEROL

Cholesterol is een vetachtige stof die in ieder lichaam aanwezig is. Het wordt gemaakt in de lever en heeft ook verschillende belangrijke functies in het lichaam. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is echter ongezond, en is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Het cholesterol in het bloed kan onderverdeeld worden in twee soorten cholesterol: het HDL-cholesterol (goede cholesterol) en LDL-cholesterol (slechte cholesterol). Mensen met een verhoogd cholesterol hebben een te hoog LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Het LDL-cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten omdat het cholesterol naar de organen wordt vervoerd. Het lichaam kan zelf cholesterol aanmaken, maar ook door voedselinname komt zowel het HDL- als LDL-cholesterol het lichaam binnen. Een voeding rijk aan verzadigde vet kan zorgen voor een stijging van het LDL-cholesterolgehalte in het bloed.
Niet alleen de vetten zijn van invloed op het cholesterolgehalte, ook andere voedingsstoffen hebben invloed op het cholesterolgehalte. Daarnaast spelen factoren zoals beweging en lichaamsgewicht ook een grote rol. De diëtist zal samen met u een voedingsschema opstellen waarbij alle factoren worden meegenomen.