KOEMELKALLERGIE BIJ ZUIGELINGEN

Uw baby huilt steeds, spuugt. Misschien weigert hij de borst of fles. Weg roze wolk. U maakt zich misschien zorgen over vlekken of jeuk bij uw kindje. Darmkrampen komen bij iedere baby voor, maar waarom is het bij uw kind zo heftig? Heeft uw kind misschien een voedselallergie?

Voedselallergie komt vaak voor in het eerste levensjaar. Het maagdarmkanaal is nog niet helemaal volgroeid. De openingen in de darmwand zijn nog vrij groot, waardoor grotere stukken eiwitten gemakkelijk de darmwand kunnen passeren en in het bloed terechtkomen. Hierdoor kan gemakkelijk een voedselallergie ontstaan.

Meer dan dertig procent van de ouders denkt dat hun baby een koemelkallergie heeft. Koemelkallergie komt bij ongeveer twee procent van de kinderen voor. Heeft uw baby steeds dezelfde klachten? Komt er allergie in de directe familie voor? Dan moet u er rekening mee houden dat uw kindje misschien een voedselallergie heeft. Overleg dit met uw (consultatiebureau)arts. Koemelkallergie en kippenei-allergie zijn de meest voorkomende allergieën in het eerste jaar, ook omdat koemelk in flesvoeding een groot deel van de totale voeding uitmaakt. Meestal groeien kleine kinderen snel over een dergelijke allergie heen. Zijn er geen antistoffen tegen koemelkeiwit gevonden, dan zijn de problemen meestal na een jaar voorbij. Als er wél antistoffen worden gevonden, kan dit langer duren. Allergieën voor pinda’s, noten en vis zijn over het algemeen blijvend.

Het is soms een hele zoektocht om uit te vinden waar uw kind allergisch voor is. Dat is een valkuil. Sommige ouders verdenken steeds meer voedingsmiddelen en halen die uit de dagelijkse voeding van hun kind. Soms zelfs zóveel, dat er voedingstekorten ontstaan. Uw kindje maakt de eerste jaren van zijn leven veel infecties door. Die kunt u verwarren met allergische reacties. Zoek daarom altijd professionele hulp. U staat er niet alleen voor.

Neem contact op met DE DIETISTENPRAKTIJK als u vragen hebt. Wij helpen u graag verder.