MAAG- EN/OF DARMKLACHTEN

Voor een goede gezondheid zijn de darmen van groot belang. Door voedselvergiftiging, het veelvuldig eten van kant en-klaarmaaltijden, het een gebrek aan groente en fruit, maar ook door spanning, kunnen maag- en/of darmklachten ontstaan.

In het algemeen geldt dat vezelrijk eten (granen, groente en fruit), voldoende vocht en voldoende beweging goed zijn voor de werking van de spijsvertering. Ook kan het zijn dat de diagnose ‘Prikkelbaar Darm Syndroom’ (PDS) bij u is vastgesteld. Per persoon kan dit echter verschillen. Daarom wordt in overleg met u een persoonlijk voedingsadvies opgesteld.

FODMaP-dieet
Voor mensen met PDS werken wij ook met het FODMaP-dieet. Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit dieet. Door de zogenoemde FODMaP’s tijdelijk uit het voedingspatroon te halen en ze vervolgens stap voor stap weer in te voeren, kunt u erachter komen welke voedingsmiddelen klachten geven.

FODMaP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disachariden, Monosacchariden and Polyolen. Dit zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht (of niet) worden opgenomen in de dunne darm en vervolgens in de dikke darm terechtkomen. Daar veroorzaken ze gassen waardoor klachten kunnen ontstaan. Om te voorkomen dat er teveel voedingsstoffen weg gelaten worden tijdens het dieet is het belangrijk om dit onder begeleiding van een diëtist te doen.

Bij DE DIETISTENPRAKTIJK kunt u terecht voor begeleiding bij het FODMaP-dieet. Wanneer bovenstaande vragen oproept of wanneer u een afspraak wilt maken neem dan gerust contact op!