Tosti’s

Tosti’s

De gemiddelde tosti

Hoe ziet een gemiddelde tosti eruit? Vaak zijn het twee witte boterhammen. Regelmatig zit er roomboter op en een grote plak ham tussen twee plakken normale kaas. Vaak wordt er mayonaise en/of ketchup bij geserveerd, al snel minimaal 30g. In dit geval kunnen we niet spreken van een gezonde maaltijd. Witbrood is namelijk een sterk bewerkt graanproduct, waardoor het weinig vezels, vitamines en mineralen bevat. Daarnaast bevat deze tosti veel verzadigd vet (= slecht vet) uit de roomboter en uit de kaas. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte.

Een gezonde tosti

Je kunt een tosti echter vrij gemakkelijk gezond maken. Kies voor volkorenbrood in plaats van witbrood. Neem een dun laagje halvarine in plaats van roomboter (of als je graag roomboter gebruikt, smeer dit dan dun). Gebruik 1 plak 30+ kaas in plaats van 2 plakken normale kaas.

Tip: Laat de sausjes weg. Mocht dit niet lukken: Qua ingrediënten is mayonaise een beter keuze, maar het bevat erg veel calorieën. Ketchup is een stuk calorie-armer, maar bevat veel suiker en zout. Wil je afvallen of op je gewicht letten? Neem dan in ieder geval niet teveel saus of maak je saus zelf.

Fabel: Een tosti is niet gezonder of ongezonder dan hetzelfde broodje zonder het te grillen. Er verandert niets aan de samenstelling van de vetten in kaas. In dat opzicht is een tosti dus net zo gezond.

Boter

Wanneer je een tosti maakt in een pan, voeg je die extra ingrediënten al snel toe. Denk bijvoorbeeld aan extra boter of margarine waarin je de tosti bakt. Dan bevat de tosti al snel meer calorieën dan een broodje kaas waarbij je die extra’s niet had gebruikt. Gelukkig is het niet nodig om extra boter te gebruiken wanneer je je tosti maakt in een tosti ijzer, op die manier is een lekkere tosti dus niet ongezonder.

Geniet met mate

Wel is het zo dat het eten van een tosti al snel uitnodigt tot het eten van nog meer tosti’s. Dat komt doordat een tosti extra knapperig is en de kaas lekker smeuïg, wat het voor je smaakgevoel interessanter maakt dan een gewone boterham. Wanneer je hier gevoelig voor bent is het dus mogelijk slimmer om een koud broodje kaas boven de tosti te verkiezen.

Conclusie

Een tosti is zeker niet per definitie ongezond. Probeer de juiste keuze te maken en hij past perfect in jouw gezonde leefstijl. Dat je jouw boterhammen verhit in een apparaat of in een pan (zonder olie), heeft het geen invloed op de voedingswaarden.

Tosti volkorenbrood met pesto en mozzarella

Ingrediënten:

 • 2 sneetjes volkoren brood
 • 1-2 eetlepels pesto
 • ½ bol mozzarella
 • 1-2 handjes rucola

1. verwarm het tosti-ijzer
2. Snij een halve bol mozzarella in plakjes
3. Smeer een dun laagje pesto op de twee sneetjes volkoren brood.
4. Leg de plakjes mozzarella en de rucola op het brood
5. Grill het brood in het tosti-ijzer tot het knapperig is.

Tosti volkorenbrood met smeerkaas (sambal) en ham

Ingrediënten:

 • 2 sneetjes volkoren brood
 • 20+ smeerkaas (sambal)
 • 2 plakjes achterham
 • 1 tomaat

1. verwarm het tosti-ijzer
2. Snij de tomaat in plakjes
3. Smeer een dun laagje 20+ smeerkaas (sambal) op de twee sneetjes volkoren brood.
4. Leg de twee plakjes achterham en de plakjes tomaten op het brood
5. Grill het brood in het tosti-ijzer tot het knapperig is.

Tosti volkoren pita met kipfilet en 30+ kaas

Ingrediënten:

 • 1 volkoren pita broodje
 • 1 plakje 30+ kaas
 • 1 plakje kipfilet
 • 1-2 handje spinazie

1. Verwarm het tosti-ijzer
2. Snij het pita broodje open
3. Beleg het pita broodje met 30+ kaas, kipfilet en spinazie
4. Grill het pitabroodje in het tosti-ijzer tot het knapperig is.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.