Feiten en fabels over de diëtist

Feiten en fabels over de diëtist

‘Alleen mensen met overgewicht gaan naar een diëtist.’ ‘Wanneer je naar een diëtist gaat mag je niks meer eten.’ Deze uitspraken horen wij als diëtist regelmatig. Daarom willen we door middel van deze blog de vooroordelen de wereld uit helpen.

‘Mijn cholesterol is te hoog, mag ik nu geen vetten meer eten?’ ‘Na het eten krijg ik regelmatig buikpijn, zijn er misschien voedingsmiddelen die ik niet meer mag eten?’ Deze vragen zouden cliënten aan ons kunnen stellen. Er wordt vaak gedacht dat een diëtist alleen maar mensen ziet met overgewicht, maar dat klopt niet. In de praktijk is voeding bij ziekte juist ons aandachtsgebied. Hierbij kun je denken aan suikerziekte,  te hoog cholesterol, maag- darmziektes, allergieën en ga zo maar door. Deze ziektes kunnen uiteraard wel veroorzaakt worden door overgewicht, maar dat is niet altijd het geval.

‘Wanneer je naar een diëtist gaat mag je niks meer eten.’ Als dit waar zou zijn, zou niemand het dieetadvies volhouden. Als diëtist stel je samen met de cliënt een dieetadvies op. Een cliënt geeft aan wat hij/ zij zou willen veranderen. Wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken?  Er wordt dus een dieetadvies opgesteld wat past bij de cliënt, ook wel een dieetadvies op maat genoemd. Het advies moet namelijk passen in jouw leefstijl. Dit betekend dus ook dat iedere cliënt een ander dieetadvies krijgt, want iedereen is weer anders.

Als diëtist kijken we niet alleen naar het gewicht, maar ook naar de spiermassa en vetmassa. Dit wordt gedaan met een bioimpedantiemeting. Wanneer een cliënt bijvoorbeeld wil aankomen op spiermassa of wil afvallen op vet kunnen wij dit monitoren met behulp van onze weegschaal met geïntrigeerde software. Daarnaast kunnen we ook een huidplooimeting uitvoeren om het vetpercentage nauwkeurig te bepalen.

Hopelijk heb je na het lezen van dit bericht een (beetje) ander beeld gekregen van de diëtist, want diëtisten zijn natuurlijk hartstikke leuke mensen ;).

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.